Over Ons

Wie zijn wij ? Wat is de Missie & Visie van Hoeve Megusta ?

Wie zijn wij ?

Hoeve Megusta is een echte familieboerderij, voor groot en klein. Ze wordt dan ook verzorgd door 3 generaties:

Joris en Miranda met zoon Stan en dochter Lisa met haar gezin met 4 kinderen. Ze hebben een hele weg afgelegd om uiteindelijk thuis te komen op Hoeve Megusta.

Lisa, getrouwd met Geert en mama van Sianna (8), Aran (7), Elinora (5) en Vina (4) is van opleiding kinderverpleegkundige, maar haar ‘carrière’ als mama kreeg voorrang. Toen Elinora na haar geboorte ziek werd en stopte met ademen, hield zij daar hersenschade aan over. Ondanks vroegere ervaringen in de gehandicaptensector, beseften ze toen pas hoe het echt is om een kind met een beperking te hebben, wat het inhoudt, de moeilijkheden waarmee je te maken krijgt. Eén van die moeilijkheden is op vakantie gaan, er is niets ontspannend aan als niets rolstoeltoegankelijk is en je niet de juiste hulpmiddelen voorhanden hebt. Gaandeweg ontstond de droom om zelf iets op te richten, het liefst in combinatie met dieren omdat ze zelf graag op boerderijvakantie gingen. Als voorbereiding volgde Lisa een opleiding om boerderijdieren in te zetten in de zorgsector. Ondertussen werden de ouders van Lisa ook betrokken bij de dromen en de zoektocht. Toen de knoop werd doorgehakt om samen een vakantieboerderij te zoeken, kwam Hoeve Megusta op hun pad. Dit was gewoon perfect. De vorige eigenaars hadden het meeste werk al gedaan dus namen zij dit over.

Hoeve Megusta wil een plek zijn waar echt iedereen welkom is en waar iedereen het therapeutische effect van dieren kan ervaren.


Onze visie & missie

Het is wetenschappelijk bewezen dat wij van nature uit aangetrokken worden tot de natuur en dieren. Mensen voelen zich rustiger en zelfzekerder in de nabijheid van dieren. Daarom worden dieren steeds vaker ingezet in de zorg rond personen met een beperking, denk maar aan therapiehonden, hippotherapie of dolfijntherapie.

Maar ook boerderijdieren lenen zich uitstekend tot dit doel, mits ze aan de juiste voorwaarden voldoen. Dit is één van de redenen waarom je op onze boerderij bv. geen 10 verschillende konijnen zult terugvinden: wij willen inzetten op sociale dieren die graag bij mensen zijn en hier en daar ook wel een trucje kunnen ;)

Als je een kind met een beperking hebt valt pas op hoe moeilijk het is om als gezin een ontspannende uitstap te maken en écht tijd met elkaar door te brengen. Overal zijn er drempels, letterlijk en figuurlijk waardoor je vaak liever thuis blijft om situaties te vermijden waarbij je kind teleurgesteld wordt omdat het niet kan meedoen.

Op vakantie gaan is nog moeilijker, meestal vergt het een hele voorbereiding en een heuse verhuis. Bovendien is het vaak extra vermoeiend als ouder omdat je je in allerlei bochten moet wringen om je kind in alles te betrekken.

Op Hoeve Megusta willen we zoveel mogelijk van die zorgen wegnemen zodat iedereen –met of zonder beperking- kan genieten van een ontspannende vakantie. Het is ook ons doel dat onze dieren hieraan kunnen bijdragen.

We werken de drempels weg, we voorzien hulpmiddelen voor de dagelijkse zorg en bieden activiteiten aan waar iedereen aan kan meedoen, ook rolstoelgebruikers.

Op deze manier streven we ernaar elke doelgroep een warm welkom te heten op onze zorgboerderij!